Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ozgul O." seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Assessment of phytotoxic and genotoxic effects of anatase TiO2 nanoparticles on maize cultivar by using RAPD analysis
    (Parlar Scientific Publications, 2018) Mutlu F.; Yurekli F.; Mutlu B.; Emre F.B.; Okusluk F.; Ozgul O.
    In this study, early phytotoxic and genotoxic effects of chemically synthesized nano-TiO2 (anatase) were investigated in seedlings of maize (Zea mays cv. Hido). Control (Hoagland) and NaCl (300 mM) groups were administered with nano-TiO2 (0.1%, 0.2% and 0.3%). Seed germination and seedling growth parameters of maize cultivar were markedly inhibited by salt stress. Nano-TiO2, without depending on concentration, was found to be ineffective on germination percentage in all administrations. On the contrary, nano-TiO2 caused significant increases in root-stem length and fresh-dry weights especially in NaCl+nano-TiO2 administrations. In salt administered samples, 0.3% nano-TiO2 increased root length 1.4 fold, stem length 4.8 fold, and fresh weight 1.2 fold. Genotoxic properties of nano-TiO2 in seedlings of maize were evaluated by using randomly amplified polymorphic DNA (RAPD-PCR). In RAPD analysis, 20 RAPD primers were found to produce unique polymorphic band profiles at different concentrations of nano-TiO2 maize seedlings. Genomic template stability (GTS), a qualitative measurement of changes in RAPD patterns of genomic DNA, decreased depending on increasing nano-TiO2, NaCl, and NaCl+nano-TiO2 concentrations. Therefore, it could be concluded that nano-TiO2 of appropriate dose can be used to ameliorate negative effects of salt stress by increasing growth potential of maize. © by PSP.

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim