İnönü Üniversitesinin elektrik enerji ihtiyacının hibrid sistemle modellenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2016

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İnönü Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Yenilenebilir enerji kaynakları dünya genelinde uzun yıllardır kullanılan temiz enerji kaynaklarıdır. Ülkemizde ise son yıllarda özellikle elektrik üretim amacıyla kullanılmaktadır. Her geçen gün fosil yakıt kullanımı sonucunda atmosfere zehirli gazlar yayılmakta ve bu durum daha yaşanabilir bir dünyayı yok etmektedir. Özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları, insanlığa temiz ve sonsuz bir enerji kaynağından sınırsızca faydalanma imkânı sunmaktadır. Yapılan bu tez çalışmasında, ülkemize ve dünyaya ait enerji üretim ve tüketim oranlarına değinilmiştir. Yazılımla modellenebilir ve uygulanabilir sistemlerle; ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini (2966 kWh/gün) optimum sayıda yenilenebilir enerji elemanları ile karşılamanın ve enerjiyi en uygun maliyette üretmenin yolları araştırılmıştır. Bu nedenle Malatya ili İnönü Üniversitesi örnek olarak seçilmiş ve farklı enerji sistemi senaryolarına göre simülasyonlar HOMER yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Sistemler şebekeye bağlı ve şebekeden bağımsız modellenmiştir. Tasarlanan sistemler tekil enerji sistemleri ve hibrit enerji sistemleri olmak üzere iki çeşittir. Bu farklı sistemlerin yıllık enerji üretim ve tüketim miktarları, birim enerji ve toplam net maliyetleri, işletme maliyetleri, yatırım maliyetleri ve atmosfere yayılan zehirli gaz miktarları incelenmiştir. Hibrit yenilenebilir enerji kaynaklarına dizel jeneratör de eklenerek farklı sistemler tasarlanmış ve yakıttan elektrik üretimi ile sistem desteklenmeye çalışılmıştır. Çalışmada; şebekeden bağımsız hibrit sistemlerin (güneş - rüzgâr) hepsinin birim enerji maliyetinin şebeke elektrik fiyatını aştığı, ilk yatırım ve toplam net maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca şebekeye bağımlı hibrit sistemler için (güneş enerjisi sistemi hariç) birim enerji maliyetinin şebeke elektrik fiyatından düşük olduğu belirlenmiştir. Şebekeye bağlı sistemler için maliyet değerleri kazanç anlamına gelen negatif işaretli olmaktadır.
The renewable energy resources which are used for many years all around the World are clean energy resources. In recent years, these energy resources are harnessed on the purpose of electric generating in our country. Day by day, as a result of fossil fuels toxic gases are emitted into the atmosphere and this case exterminates more livable World. The renewable energy resources, especially wind and solar energy, have enabled to mankind limitlessly exploitation from clean and infinite energy resource. In this thesis study, it is touched on energy generating and harnessing rates that belong to our country and the world. By the systems both modelable via software and applicable; it is investigated to find the ways to meet the electric demand (2966 kWh/day) with optimum renewable energy components and to generate cost-effective electric energy. For this reason, Malatya city-Inonu University has been sampled and the simulations considering different energy system scenarious have been carried out via HOMER program. All systems have been modelled both on-grid and off-grid. Designed systems are two kinds; isolated energy systems and hybrid energy systems. The amount of annual energy generating and consumption, cost of energy, net present cost, operating cost, capital cost and toxic gases amount emitted into atmosphere that belong to these sytems have been investigated. By adding diesel generator to hybrid renewable energy systems, different systems have been designed and tried to support with electric generating from fuel. In the study, it has been observed that the cost of energy for all off-grid systems (solar - wind) surpasses grid price, capital cost and net present cost are quite high. Otherwise it has been determined that cost of energy for on-grid hybrid energy system (except solar system design) is lower than grid price. The cost values for on-grid hybrid energy system become negative sign meaning income.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Enerji, Energy, Makine mühendisliği, Mechanical engineering

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Korkmaz, Engin E. (2016). İnönü Üniversitesinin elektrik enerji ihtiyacının hibrid sistemle modellenmesi. İnönü Üniversitesi. Malatya.