Agomelatin'in iştah metabolizması üzerine etkilerinin araştırılması

Küçük Resim Yok

İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Hipotalamik çekirdekler anoreksijenik (iştahı azaltıcı) ve oreksijenik (iştahı arttırıcı) nöropeptitler sentezler. Leptin ve ghrelin gibi periferal hormonlar bu nöropeptitlerin seviyesini etkiler. Melatonerjik reseptörler (MT1/MT2) ise iştah metabolizmasını düzenleyen faktörlerin salgılandığı yerlerde lokalizedir. Agomelatin güçlü MT1/MT2 agonisti olan bir antidepresan ilaçtır. Bu çalışmanın amacı, agomelatinin iştah metabolizması üzerindeki etkilerini incelemektir. Materyal ve Metod: Sprague Dawley ırkı 40 adet erkek sıçan dört gruba ayrıldı: Kontrol, Çözücü, Ago-20 ve Ago-40. Kontrol grubuna hiçbir uygulama yapılmadı. Deney süresince; çözücü grubuna hidroksietil selüloz, Ago-20 ve Ago-40 gruplarına agomelatinin iki farklı dozu (20-40 mg/kg) oral gavaj yöntemiyle verildi. Sıçanların vücut ağırlıkları ve yem tüketim ölçümü günlük yapıldı. Uygulama sonunda sıçanlar ötenazi edilerek kan ve hipotalamik doku örnekleri toplandı. Plazmadaki leptin ve ghrelin seviyeleri ELISA'yla; hipotalamik AgRP, POMC, CART ve NPY gen ekspresyon seviyeleri RT-PCR yöntemiyle, protein seviyeleri ise western blot yöntemiyle belirlendi. Bulgular: Agomelatin uygulaması sıçanlarda vücut ağırlığı, yem tüketimi, plazma ghrelin seviyesini azaltırken (p<0.05), plazma leptin seviyesini arttırdı (p<0.05). Agomelatin uygulanan gruplarda POMC, AgRP ve NPY gen ekspresyonları arttı. Ancak CART gen ekspresyonu azaldı (p<0.05). Ayrıca bu gruplarda POMC ve CART protein düzeylerinin arttığı, AgRP ve NPY protein düzeylerinin azaldığı gözlemlendi (p<0.05). Sonuç: Bulgular agomelatinin iştahın merkezi ve perifer düzenlenmesinde görevli faktörleri etkileyerek yem tüketimini ve vücut ağırlığını azalttığını ortaya koymuştur.

Korkmaz, E. (2024). Agomelatin'in iştah metabolizması üzerine etkilerinin araştırılması. İnönü Üniversitesi