İzole koroner arter ektazili hastalarda akıma bağlı dilatasyon ile endotel bağımlı fonksiyonların değerlendirilmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2004

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İnönü Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Özet

İzole KAE’de endotel disfonksiyonu varlığını akıma bağlı dilatasyon yöntemini kullanarak saptamak amaçlandı. İzole KAE, epikardiyal koroner arterlerin aynı arterdeki normal bir komşu segmentten veya diğer bir epikardiyal koroner arterden 1,5 — 2,0 kat lokal veya yaygm lümen genişlemesi ile beraber koroner arterlerde anlamlı darlığın olmadığı ve eşlik eden herhangi bir kardiak patolojinin bulunmadığı hastalık tablosu olarak tanımlandı. KAH, sol ventrikül disfonksiyonu, periferik arter hastalığı, kalp kapak hastalığı, kardiyomiyopati, pulmoner hipertansiyonu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya izole KAE bulunan 26 hasta ve kontrol grubu olarak atipik şikayetlerle koroner anjiyografi yapılıp normal saptanan, demografik özellikleri benzer 22 hasta alındı. Hasta ve kontrol grubuna koroner anjiografi ve brakiyal arter Doppler ultrasonografi yapılarak brakiyal arterdeki reaktif hiperemiye bağlı gelişen vazodilatör cevap; yani akıma bağlı dilatasyon değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubu yaş, cins, HT, DM, sigara, total kolesterol, LDL, HDL, trigliserit, beden kitle indeksi, kalp hızı ve aile öyküsü açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05).

Açıklama

Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Barışkaner, H. E. (2004). İzole koroner arter ektazili hastalarda akıma bağlı dilatasyon ile endotel bağımlı fonksiyonların değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi. 1-47 ss.