Lomber vertebra grafilerinin bel ağrısındaki yeri

1995

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Bel ağrısı ile lomher vertebra grafitlerinde saplanan anormal radyografık bulgular arasındaki ilişkiyi teshil edebilmek için, kronik bel ağrısı olan 100 hasta ile, bel ağrısı şikayeti olmayan 40 kişilik kontrol grubu karşılaştırıldı. Başlıca 10 radyografık parametre değerlendirildi. Bunlardan inten’ertebra! disk mesafesinde daralma, osteofit formasyonu ’c* interkristal haltın lokalizasyonu He bel ağrısı arasındaki ilişki anlamlı bulundu. Transvers proses uzunluğu ile bel ağrısı arasında anlamlı korelasyon vardı, ancak belirgin uzunluk farklılığı olmaması nedeniyle, bu farklılık klinik olarak anlamlı bulunmadı, l.umbosakral açı. transızyonel vertebra, Schmorl nodiiHeri, lateral deviasyon. lomber lordoz, spina bifıda ile be! ağrısı arasında anlamlı hır ilişki saplanmadı.
In önler t<> de/ermine the relationship behreen abtıormal radiographic Jmdings of lıımhar spuıe radiographs and lou-hack pain. 100 patients with chronıc lo -hack pain are compared with 40 normal persons. uithoııt low-hack pain. liasically 10 radiographic parameters are evaluated. Among these parumelers there was sıgni/icant association between namnriııg of intervertebral disc-space, osteophyte Jormaiıon. intereristal line localization and low back pain. There was signijicant association behreen the length of the transvers process and low-back pain, but since there vrav not signijicant length d iJ'ference. ıt vas not signijicant clinically. There was nol a signijicant association bet een lıımbosacral ang/e. transıtional vertehrae, Schmorl 's nodules. lateral devıation, lumbar lordosis, spina bijida and to -back pain.

Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi 2( 1):32-36,1995.

Bel ağrısı, Lomber vertebra grafitleri, İlişki, Ftnv-hack pain, Lumbar vertehrae radiog

Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi

Elmalı, N., Saraç, K., Kaygusuz, M.Akif.,Öztürk, S.,Baysal, T.,(1995). Lomber vertebra grafilerinin bel ağrısındaki yeri.Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi, 2 (1).32-36 ss.