Yaygın cilt tululumu olan extranasal nk hücreli lenfomalı olgu sunumu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Doğal katil hücreli tümörler nadir ve heterojen bir grubu oluşturmaktadır. Bu kanserler yüksek derecede agresif ve kötü prognoza sahiptirler ve değişik derecelerde cilt tutulumu yapabilirler. Extranazal lenfomalar klinik olarak daha az agresif, daha localize ve diğer tiplere göre daha iyi sonuçlara sahiptir. Biz nadir olarak görülen yaygın cilt tutulumu ile giden bir extranazal doğal katil hücreli lenfoma olgusu sunduk. Atmış iki yaşında erkek hastaya testiste şişlik şikayetinden sonra yapılan orşektomi ve kemik iliği incelemesi sonrası kemik iliği tutulumu ile birlikte ekstranazal doğal katil hücreli lenfoma tanısı konuldu. Üç kür CHOP tedavisi sonrasında ciltte yaygın tutulum gelişti ve tanıdan dört ay sonra kaybedildi.
Natural killer cell tumors are an uncommon and a heterogeneous group of disorders. These neoplasms are very aggressive, have a poor prognosis and can involve various degrees and forms of skin involvement. In contrast to the other type natural killer cell tumors, the extranasal natural killer cell lymphoma was clinically less aggressive; more localized and had a better outcome. We reported a patient with extranasal NK lymphoma, developed unexpected extensive skin involvement during the course of his disease. A-62 year old male patient admitted with swelling of the testis. Extranasal NK cell lymphoma with bone marrow involvement was diagnosed after orchiectomy and bone marrow biopsy. Extensive skin involvement developed after three cycles of CHOP chemotherapy and he died four months later from diagnosis.

[Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi, (2013).20 (3)]

Ekstranazal, Cilt-testis, NK hücreli lenfoma, Ekstranazal, Skin-testis, NK-cell lymphoma

Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi

Erkurt, M. Ali.,Berber, İ.,Karadağ, N.,Bentli, R.,Kaya, E.,Köröğlu, M.,Kuku, İ.,(2013).Yaygın cilt tululumu olan extranasal nk hücreli lenfomalı olgu sunumu.Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi, 20 (3).276-278 ss.