Deneysel karbon tetraklorür toksisitesi sonucu karaciğerdeki IŞP70 immunoreaksiyon artışı üzerine melatonin hormonunun etkisi

2011

Öz: Amaç: Karbon tetraklorür (CCl4) böbrek ve özellikle karaciğerde, doku hasarına yol açan uçucu organik bir kimyasal ajandır. Bu çalışma, sıçanlarda, CCl4'ün indüklediği akut karaciğer toksisitesine karşı melatonin hormonunun koruyucu etkisinin araştırılması amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: 24 adet Wistar-Albino cinsi yetişkin erkek sıçan, rastgele üç eşit gruba ayrıldı: Kontrol, CCl4 ve CCl4+Melatonin. CCl4 grubu sıçanlara, zeytinyağı içinde CCl4 (0.5 ml/kg) subkutan yoldan enjekte edilirken, CCl4+Melatonin grubunda yer alan hayvanlara ise CCl4 (0.5 ml/kg) ve Melatonin (25mg/kg) bir ay boyunca, günaşırı, subkutan yoldan enjekte edildi. Kontrol grubu sıçanlara ise saf zeytinyağı enjekte edildi. Karaciğer dokuları, Isı Şok proteini 70'in (IŞP70) immunoreaksiyonunu tespit etmek için immunohistokimyasal olarak incelendi. Bulgular: CCl4 toksisitesi sonucu karaciğerde IŞP70 immunoreaksiyonunu gösteren yoğun bir boyanma görüldü. CCl4 maruziyeti ile birlikte melatonin enjekte edilen sıçanlara ait karaciğer doku kesitlerinde ise minimal IŞP70 boyanması tespit edildi. Sonuç: İmmunohistokimyasal düzeyde elde ettiğimiz bu bulgular sonucunda; CCl4 maruziyeti sonucu karaciğerde meydana gelen zararlı etkinin, melatonin hormonu tarafından önlendiği tespit edildi.
Abstract: Objective: Carbon tetrachloride (CCl4) is a volatile organic chemical, which causes tissue damage, especially to the liver and kidney. The potential for protective effects of melatonin on carbon tetrachloride-induced acute liver injury in rats was investigated in this work. Materials and Methods: Twenty-four male Wistar-Albino rats were randomly divided into three equal groups: Control, CCl4 and CCl4 plus melatonin (CCl4+Melatonin). Rats in CCl4 group were injected subcutaneously with CCl4 0.5 ml/kg in olive oil while rats in CCl4+Melatonin group were injected subcutaneously with CCl4 (0.5 ml/kg) plus melatonin (25 mg/kg) every other day for one month. Control rats were injected olive oil. Hepar tissues were examined immunohistochemically to detect heat shock protein 70 immunoreactivity. Results: A dense staining indicating Hsp70 immunoreaction was observed in the liver depending on the toxicity of CCl4. The liver tissue sections of rats injected with melatonin and CCl4, the HSP70 staining was detected minimal. Conclusion: As a result of these findings obtained from immunohistochemical study; ıt was detected that CCl4 induced tissue damage in the liver were prevented by the hormone melatonin.

Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi