Minosiklin ve rifampin emdirilmiş silikon yüzeylerde üriner sistem için antimikrobiyal aktivitenin değerlendirilmesi
Yükleniyor...
Dosyalar
Tarih
1999
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
İnönü Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Üriner sistemi temsil eden invitro model de saf silikon ve minosiklin-rifampin emdirilmiş silikon yüzeylerde 72 saat süre sonunda eosin metilen blue ve kanlı ağar besiyerinde kültür sonuçları değerlendirilmiştir. Her mikroorganizma için 16 adet saf silikon, 16 adet minosiklin-rifampin emdirilmiş silikon kullanılmıştır. Her mikroorganizmaya 72 saat süren antibiyotikli ve antibiyotiksiz silikon için ikişer adet deney yapılmıştır.Üç mikroorganizma için toplam oniki adet çalışma yapılmıştır. Fisher exact x2 istatiksel analiz kullanılarak saf silikonlardan oluşan kontrol grubu ve antibiyotik emdirilen grup için istatiksel analizler yapılmıştır.Proteus mirabilis ile enfekte idrar grubunda minosiklin-rifampin emdirilmiş silikonlarla kontrol grubu arasında (p<0.05) anlamlı fark görülmüştür. Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa dan oluşan enfekte idrar grubunda antibiyotik emdirilmiş silikonlu materyallerde saf silikonlu gruba göre istatiksel olarak (p>0.05) anlamlı fark görülmemiştir.Escherichia coli ile enfekte idrar grubunda bir adet < 10mm altında inhibisyon zonu ve bir adet üreme olmayan kültür görülmüştür.
Açıklama
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Anahtar Kelimeler
Kaynak
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Şalvarcı, A. (1999). Minosiklin ve rîfampin emdirilmiş silikon yüzeylerde üriner sistem için antimikrobiyal aktivitenin değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi. 1-56 ss.











