Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin marka değer algısının online satın alma davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesi

İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Amaç: Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin online alışveriş deneyimlerini ve marka değer algılarının üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma bağlamında katılımcıların online alışveriş platformlarını tercih etme nedenleri, markaları seçerken dikkate aldıkları kriterler ve markaların değerini nasıl algıladıkları ile etkiler değerlendirilmiştir. Materyal ve metot: Karma yöntemlerden sıralı açıklayıcı desen kullanılan bu çalışmanın nicel yönünü tarama deseni, nitel yönünü ise uygulama sonunda beden eğitimi ve spor öğretmenlerine yapılan görüşmeler oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini Malatya İl Mili Eğitim müdürlüğüne bağlı merkez okullarında çalışan 516 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu Yazıcı ve Erdoğan tarafından oluşturulan örneklem büyüklüğü belirleme tablosunda 0.05 örneklem hatasına (p=0.05 ve q=0.05) göre 217 öğretmen kolay örnekleme yöntemine göre seçilmiştir Verilerin değerlendirilebilmesi için çarpıklık ve basıklık testleri ve normal dağılım testi yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenebilmesi için t-testi, ANOVA testi ve post hoc testi olarak da LSD testi yapılmıştır. Ölçme araçlarının güvenilirliğinin belirlenebilmesi için Cronbach's Alfa analizi uygulanmış ve verilerin analizinde IBM SPSS 23.0 paket programı kullanılırken, anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Spor giyim markası alışverişi yapıyorum diyen kişilerin sayısı 211'dir. Spor marka ürün satın alıyorum diyen kişilerin İnternetten spor ürün satın alma eğiliminin anlamlı bir şekilde (p<.05, t=3,163) farklı çıktığı ve bu kişilerin spor marka ürün almayan kişilere göre daha fazla internetten spor ürün satın alma eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmamızda elde edilen bulgulara bakıldığında katılımcıların cinsiyetleri ile marka sadakati ve marka farkındalığı arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Katılımcıların alışveriş sıklığı ile İnternetten spor ürünü satın alma davranışları ve alt boyutlar arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırmamızdan elde edilen sonuçlar doğrultusunda beden eğitimi öğretmenlerinin internetten spor ürünü satın alma davranışlarında sosyo-demografik yapıları sebebiyle çeşitlilikler olduğu ve firmaların bu çeşitliliği inceleyerek kişisel çalışmalar yürütmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.