İdiopatik parkinson hastalığında uyku yoksunluğu etkilerinin updrs ve spet ile değerlendirilmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2004

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İnönü Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Özet

Parkinson Hastalığı (PH) rijidite, tremor, bradikinezi ve postural instabilité ile karakterize progresif nöron kaybının eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Uyku yoksunluğu nonspesifik bir tedavidir. Parkinson hastalığında uyku yoksunluğunun klinik semptomlarda geçici ve kısmi bir düzelme sağladığı bilinmektedir. Çalışmamızın amacı PH’da uyku yoksunluğunun klinik bulgular ve serebral bölgesel kan akımında yaptığı değişiklikleri değerlendirmektir. Bu çalışmaya; İdiopatik Parkinson Hastalığı tanısı ile takip edilen 9 kadın (ortalaması 64,11±10,91 yıl, yaş aralığı 48-75), 13 erkek (ortalama 62,23±11,47 yıl, yaş aralığı 40-82) 22 hasta alındı, diğer nörolojik ve psikiyatrik hastalıkları olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bütün hastaların uyku yoksunluğu öncesi ve sonrası UPDRS skalaları ile 99mTc-HMPAO beyin perfüzyon SPET’i orbitomeatal kesitlerinden çizilen ilgi alanları sayımları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Çalışmamızda sağ posterior frontal bölgede beyin perfüzyon SPET’i ile istatistiksel olarak anlamlı serebral kan akımı artışı saptadık. Buna ilave olarak UPDRS’nin motor skalası ile uyku yoksunluğu sonrası klinik bulgulardaki düzelmenin 1.günden başlayıp 7. güne kadar devam ettiğini gözlemledik.

Açıklama

Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Turgut, S. (2004). İdiopatik parkinson hastalığında uyku yoksunluğu etkilerinin updrs ve spet ile değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi. 1-58 ss.