Total anterior sirkülasyan infarktı olan hastaların risk faktörleri, klinik, etyolojik özellikleri ve cinsiyetler arasındakı farklılıklar yönünden değerlendirilmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2011

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İnönü Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Biz bu çalışmada inmenin klinik alt grublarından biri olan TACI sendromu tanısı alan 74 hastanın demografik özelliklerini, risk faktörlerinin sıklığını, klinik ve etyolojik profillerini gözden geçirdik. Bu parametreler bakımından cinsiyetler arasında farklılıklar olup olmadığını değerlendirdik. Hastaların cinsiyet dağılımlarına göre 38’i (% 51.3) kadın ve 36’sı (%48.6) erkekti. Yaş, eğitim ve medeni durum, hastaneye geliş şekli, inmenin başlangıcından acil polikliniğimize gelene kadar geçen süre ortalaması bakımından her iki cins arasında anlamlı fark yoktu. Tüm hastaların % 25.6’sı, kadınların % 36.8’i, erkeklerin ise % 13.8’i tekrarlayan inme nedeniyle yatırılmıştı. Kadın ve erkek hastalar arasında tekrarlayan inme sıklığı bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p<0.05). Kliniğe girişte yapılan NHIS, GKS, mRS değerlendirmesinde cinsiyetler arasında fark yoktu. Fakat inme öncesi mRS ortalaması kadınlarda (0.55+1.1) erkeklere göre (0.11+0.67) daha yüksekti ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Risk faktörleri yönünden karşılaştırıldığında HT, HL, KKY, KAH, AF varlığı ve GİA geçirme sıklığı bakımından cinsiyetler arasında anlamlı fark yoktu. Hipertansiyon, hem tüm grubta hemde cinsiyetlere göre ayrılan alt grublarda en yüksek oranda saptadığımız risk faktörüydü. Fakat bu risk faktörleri içinde sadece diabetes mellitus görülme sıklığı bakımından kadınlarda erkeklere göre (kadınlarda % 24 ve erkeklerde %11) anlamlı oranda yüksek bulundu (p 0.01).

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

İnanç,Y. (2011). Total anterior sirkülasyan infarktı olan hastaların risk faktörleri, klinik, etyolojik özellikleri ve cinsiyetler arasındakı farklılıklar yönünden değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi. 1-76 ss.