Vasküler kalsifikasyon (VK) hemodiyalize giren üremik hastalarda aterosklerotikkalp hastalığın ciddiyetinin bir göstergesidir ve kardiyovasküler olayları gösterebilir. Fetuin-A ve osteopontin (OPN) VK' uinhibe eden faktörler olarak bildirilmiştir. Fetuin-A düzeyleri son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda (SDBY) düşük bulunmuştur. OPN düzeyleri ile ilgili diyaliz hastalarında yapılmış yeterince çalışma yoktur.Çalışmamızın amacı HD hastalarında VK' un belirlenmesi, VK' un 25-OHVitamin D, fetuin-A, OPN ile ilişkisinin belirlenmesi ve VK' un bağımsız belirleyicilerinin ortaya konulmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 44' ü erkek 49' u kadın haftada 3 kez 4 saat hemodiyalize (HD) giren 93 SDBY hastası dahil edilmiştir. Yaş ve cinsiyet açısından benzer 20 sağlıklı kontrol ile karşılaştırılmıştır. Hastaların mamografi dozunda direkt el bilek grafisiyle VK incelemesi yapılmış, serum fetuin-A, OPN ve 25-OH-Vitamin D düzeylerine bakılmıştır. Bulgular:HD hastalarının 45' inde (48,4%) VK tespit edilmiştir. Hasta grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında fetuin-A (p< 0,029) hasta grubunda anlamlı düzeyde düşük , OPN (p< 0,000), ve VK (p< 0,002) hasta grubunda anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yaş, DM varlığı, HD süresi, serum albumin, fosfor, PTH, 25-OHVitamin D, Fetuin-A, OPN, kalsiyum düzeylerinin dahil edildiği lojistik regresyon modelinde yaş(OR:1,036), DM varlığı (OR: 17,527) ve PTH (OR: 1,002) VK' un bağımsız belirleyicisi olarak bulunmuştur. VK olan ve olmayan gruplar karşılaştırıldığında fetuin-A, OPN ve 25-OH-Vitamin D açısından anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuç:VK HD hastalarında sık görülen bir bulgudur ve yaş, DM varlığı ile PTH' un VK' nın bağımsız belirleyicileridir. Serum fetuin-A düzeyleri hemodiyaliz hastalarında kontrol grubuna göre düşük, OPN düzeylerinin yüksek olduğunu saptadık. HD hastalarında VK' un mekanizmasının daha iyi anlaşılması, rol alan faktörlerin belirlenmesi ve etki mekanizmalarının ortaya konulması için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

Ulutaş, Ö. (2013). Hemodiyaliz hastalarında vasküler kalsifikasyon, serum fetuin-A ve osteopontin düzeyleri. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi. 1-50 ss