Azoospermik hastalarda kan irisin düzeylerinin incelenmesi

Küçük Resim Yok

Amaç: İnfertilite dünya genelinde milyonlarca çifti etkileyen bir sağlık sorunudur. Başvuruların yaklaşık yarısından erkek infertilitesi sorumludur. Azoospermi, infertilite ile başvuran erkeklerin % 10-20'sini etkileyen bir durumdur. İrisin, egzersize yanıt olarak üretildiği gösterilen, beyaz yağ dokusu hücrelerinin kahverengi yağ dokusu hücrelerine dönüştürerek vücudun enerji tüketimini artıran, yakın zamanda tanımlanmış bir hormondur. Özellikle metabolik sendrom üzerine pozitif etkileri olduğu irisinin hayvan deneylerinde obeziteye bağlı testis disfonksiyonunu engelleyebileceği, gonadotropinler üzerinden üreme hormonlarını indükleyerek fertilite üzerine etkili olabileceği ön görülmüştür. Çalışmamızda metabolik parametreler, irisin düzeyleri, hormonal düzey ve fertilite ilişkisini, irisinin insanda fertilite üzerine etkisi olup olmadığını ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Azoospermi (NOA) hastaları, oligozoospermik infertilit bireyler ve kontrol grubu olarak normal yollarla gebelik oluşturabilen fertil bireyler arasından 30'ar kişi olmak üzere 3 grupta toplam 90 kişi çalışmaya dahil edildi. Serum irisin, FSH, LH, T, PRL, E2, TSH, sT3, sT4, TG, TK, LDL, VLDL, HDL düzeyleri bir gecelik açlık sonrası alınan kandan ölçüldü. BKİ, toplam yağ ve kas ağırlığı, bölgesel yağ ve kas ağırlıkları, yağsız kütle, SMI, toplam vücut suyu, protein ve mineral miktarı, obezite derecesi, bazal metabolizma hızı, bel-kalça oranı, önerilen kalori miktarı biyoimpedans cihazıyla ölçüldü. Verilerin analizinde; ikişerli karşılaştırmada (post-hoc) Conover testi, değişkenler arası korelasyonun incelenmesinde ise Spearman'ın sıralama korelasyon katsayısı kullanıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş, BKİ, yağ ve kas ağırlığı, kan yağları ve antropometrik ölçümlerin dağılımı açısından fark görülmedi. FSH, LH ve PRL azoospermik hastalarda diğer gruplara göre yüksek izlendi. İrisin değerleri bakımından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Tüm katılımcılarda (n=90) ilişkilere bakıldığında ise irisin düzeylerinin BKİ ve yağ miktarını ilgilendiren parametrelerle pozitif korelasyon gösterdiği görüldü. Sonuçlar: Çalışmamızda irisin ile erkek infertilitesi arasında ilişki tespit edilememiştir. Her üç grupta da irisin düzeylerini etkileyebilecek olan yaş, antropometrik ölçümler, kas ve yağ kütlesi gibi ölçümlerin eşit dağılması sonucun sağlaması niteliğindedir. İnsandaki etkileri üzerine yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlara rastlanan irisinin fertilite ile ilişkisinin kesin olarak ortaya koyulması için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Objective: Infertility is a health problem that affects millions of couples worldwide. Male infertility is responsible for about half of the administrations. Azoospermia is a condition that affects 10-20% of men presenting with infertility. Irisin is a recently described hormone that has been shown to be produced in response to exercise, increasing the body's energy expenditure by converting white adipose tissue cells into brown adipose tissue cells. In animal experiments, it was predicted that irisin, which has positive effects on metabolic syndrome in particular, can prevent testicular dysfunction due to obesity, and may have an effect on fertility by inducing reproductive hormones through gonadotropins. In our study, we aimed to reveal the relationship between metabolic parameters, irisin levels, hormon levels and fertility, and whether irisin has an effect on fertility in humans. Materials and Methods: A total of 90 individuals in 3 groups that consist of 30 people, including azoospermia (NOA) patients, oligozoospermic infertile patients and control group that consist of fertile individuals who can achieve pregnancy by normal ways, were included in the study. Serum irisin, FSH, LH, T, PRL, E2, TSH, fT3, fT4, TG, TC, LDL, VLDL, HDL levels were measured from the blood taken after an overnight fasting. BMI, total fat and muscle weights, regional fat and muscle weights, lean mass, SMI, total body water, protein and mineral amount, obesity degree, basal metabolic rate, waist-hip ratio, recommended calorie amount were measured by bioimpedance device. In the statistical analysis of the data; Conover test was used for pairwise comparison (post-hoc) and Spearman's rank correlation coefficient was used to examine the correlation between variables. Results: There was no difference between the groups in distribution of age, BMI, fat and muscle weights, blood lipid profiles and of anthropometric measurements. FSH, LH and PRL were higher in azoospermic patients compared to other groups. There was no statistically significant difference between the groups in terms of serum irisin concentrations. When the relationship was examined in all participants (n = 90), it was seen that irisin levels were positively correlated with parameters related to BMI and fat amount. Conclusion: In our study, there was no relationship found between irisin and male infertility. In all three groups, equal distribution of variables which may affect irisin levels such as age, anthropometric measurements, muscle and fat mass is proving health of the result. There is conflicting results on irisin's effects on humans in other fields and also further studies are needed in order to clearly demonstrate the relationship between irisin and fertility.

Üroloji, Urology