1997

Yazarlar

İnönü Üniversitesi

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Bu çalışmada şeker fabrikalarında yan ürün olarak üretilen melastan fermantasyon yoluyla alkol üretimi sırsında oluşan şlempeden kaynaklanan kirliliğin azaltılma imkanları incelenmiştir. Bu amaçla yapılan çalışmalar üç bölüm halinde incelenmiştir. Birinci bölümünde melas+fruktoz karışımlarında maya çoğaltma imkanları, ikinci bölümde ise melas+fruktoz kanşımlanmn fermantasyonu ve bazı parametrelerin fermantasyon randımanına etkisi araştırılmıştır. Bu grup deneylerden elde edilen sonuçlar göstermiştir ki belirli oranlardaki melas+fruktoz karışımlarının fermantasyonunda yüksek randımanla alkol üretilebilmektedir. Fermantasyon sırasında oluşan şlempede kirletici oranı daha düşüktür. Bu nedenle melas+fruktoz karışımından alkol üretimi sırasında şlempeden kaynaklanan toplam kirletici miktarında %44.4 oranında bir azalma sağlanabileceği tespit edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümde ise şlempeden ekstraksiyon yöntemiyle potasyum uzaklaştırılması incelenmiştir. Bu amaçla reaktif olarak 18-Crown-6 taç eter kullanılmış ve ekstraksiyon sonucu şlempe içindeki potasyumun yaklaşık %76 sı taç eterle bağlanarak uzaklaştınlabileceği tespit edilmiştir. Kullanılan taç eterin yaklaşık olarak % 72 si geri kazanılarak tekrar kullanılabilmektedir. Bu çalışmada bulunan sonuçlara dayanılarak, şlempeden kaynaklanan kirliliğin azaltılmasında sade melas yerine melas+fruktoz karışımlarının kullanılmasının uygun bir yöntem olacağı ifade edilebilir.

Kamil, A. (1997). Melasın değerlendirilmesinde şlempeden kaynaklanan kirliliğin azaltılması üzerine bir çalışma. İnönü Üniversitesi