Rekürren aftöz stomatitli hastalarda helicobacter pylori insidansı ve eradikasyon tedavisinin rekürrens üzerine etkisi
Yükleniyor...
Dosyalar
Tarih
2002
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
İnönü Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Tedaviye dirençli birçok hastalığın etyolojisinde suçlanan H. pylorVnin Rekürren Aftöz Stomatit (RAS) ile de ilişkisi olduğu bildirilmektedir. Bu çalışma H. pylori ve RAS arasındaki ilişki ve eradikasyon tedavisinin rekürrens üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmaya dahil edilen 23 hastadan mide semptomlarına bakılmaksızın gastrik endoskopi yapılarak gastrik mukozal biyopsiler alındı. Biyopsi materyalleri histopatolojik olarak H. pylori açısından incelendi. Patolojik sınıflandırmaya göre hastaların %13’ünde (-), %39’unda (+), %39’unda (++), %8.7’sinde (+++) H. pylori yoğunluğu tespit edildi. H. pylori pozitif olan hastalara verilen eradikasyon tedavisi sonrası hastalar, üç ay süre ile lezyonlann sıklığı, büyüklüğü ve iyileşme süreleri açısından takip edildi.
Açıklama
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Anahtar Kelimeler
Kaynak
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Karaca, Ş. (2002). Rekürren aftöz stomatitli hastalarda helicobacter pylori insidansı ve eradikasyon tedavisinin rekürrens üzerine etkisi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi. 1-51 ss.