LOGIC PRO X MÜZİK KAYIT PROGRAMI İLE UD ÇALGISINDAN SAMPLE (ÖRNEKLEME) ÜRETİMİ

Öz Günümüzde bilgisayar kullanımın artması ve buna bağlı olarak yazılım firmalarının müzik kayıt programlarını güçlendirmesiyle birlikte müzik üreten bireylere (besteci, aranjör vs.) büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Müzik teknolojilerinde ve ses kayıt programlarında kullanılan bu kolaylıklardan biri Sampler modülüdür. Bu modül sayesinde akustik bir çalgıdan alınan seslerin daha sonra tekrar kullanılması sağlanmaktadır. Böylelikle bilgisayar başında sample(s) üretilmiş olan akustik çalgıların orijinal sesleri kullanılabilmektedir. Bu araştırma kapsamında kullanılacak olan DAW (Digital Audio Workstation) Logic Pro X ve sampler modülü ise EXS 24 MKII’dir. Akustik tınısı ve kendine has karakteristik yapısı ile neredeyse tüm müzik türleri içinde kullanılan Ud, dünya geneline yayılmış çalgılar arasındadır. Bundan dolayı yerli-yabancı müzik üreten (aranjör, besteci vs.) kişilerin kendi oluşturdukları eserlerinin içerisinde kullanmak için ud seslerine ihtiyacı olmaktadır. Ud çalmayı bilmeyen aranjörler ya da besteciler, sampler modülü sayesinde üretecekleri müziklerde orijinal ud seslerini rahatlıkla kullanabilmektedirler. Bu araştırmanın amacı ud çalgısından elde edilecek olan ses/seslerin (sample/samples) hangi aşamalardan geçerek kayıt altına alındığı ve müzik kayıt programları içerisinde nasıl kullanıldığının gösterilmesidir. Bu sistemin öğrenilmesi ile birlikte müzik kayıt programlarını kullanan herkesin, istediği akustik çalgının seslerini sample hâline nasıl dönüştüreceği konusunda bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.

İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi

Ziyagil, H. E. (2021). LOGIC PRO X MÜZİK KAYIT PROGRAMI İLE UD ÇALGISINDAN SAMPLE (ÖRNEKLEME) ÜRETİMİ . İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi , 7 (2) , 249-263 . DOI: 10.22252/ijca.1030421