MEVLÂNÂ’DA ZITLIK ONTOLOJİSİ: VARLIK VE YOKLUK ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Öz Bu makalede şu iddialar iler sürülecek ve çözümlenmeye çalışılacaktır: (i) Mevlânâ ontolojisinin anahtar kavramlarından biri zıtlıktır. (ii) Zıtların birbirinin yerine geçmesini yokluk, aynı zamanda bu durumun bir Varlık tezahürü olduğunu dile getiren Mevlânâ, varlık ve yokluk çözümlemelerini hem duyusal âlem hem de varoluşsal hakikat olarak niteleyebileceğimiz aşkın âlem için aynı mantıksal ve dilsel düzlemde başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir. (iii) Bütün bu oluşu anlamlandıran özne olarak insan da aynı oluşa tabi bir varlık olarak söz konusu zıtlığın kendisinde tezahür ettiği bir mikro âlemdir. (iv) Bütün fenomenal var olanların gerçek ontolojik kimlikleri, Mutlak Varlık olan Tanrı dolayısıyladır.

İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi

Çelebi, E. (2021). MEVLÂNÂ’DA ZITLIK ONTOLOJİSİ: VARLIK VE YOKLUK ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME . İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi , 7 (2) , 211-215 . DOI: 10.22252/ijca.1028496