Febril Nötropenik Hastalarda Piperasilin-Tazobaktam-Amikasin Ve Meropenem-Amikasin Etkinliklerinin Karşılaştırılması

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Attribution 3.0 United States

Febril nötrepeni (FN) hastalarında ateşin varlığı aksi ispat edilinceye kadar enfeksiyon kaynaklı olduğu kabul edilip ampirik antibiyotik tedavisine hemen başlanılması gerekmektedir. Bu çalışma, FN hastalarında ampirik piperasilintazobaktam+ amikasin ile meropenem+amikasin tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya kliniğimizde takip edilen 51 hasta ve bu hastalarda gelişen 76 FN atağı değerlendirmeye alındı. FN atağı gelişen 40 hastaya ampirik meropenem+amikasin kombinasyonu, 36 hastaya tazobaktam+amikasin kombinasyonu verildi. Çalışma sonucunda her iki kombinasyon eşit etkinlikte bulunmuştur.
In patients with febrile neutropenia unless proved otherwise, infections should be considered as the cause of fever and antibiotic treatment must be started immediately. This study was designed to compare efficiency of empirically given piperaciline tazobactam+amikacin and meropenem+amikacin combinations in patients with FN. 51 patients followed and treated by Turgut Özal Medical Center, Department of Haematology were admitted to study. As a conclusion, two combinations were found to be equal in efficacy.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 9(3) 195-197 (2002)

Febril Nötropeni, Piperasilin-Tazobaktam, Meropenem, Febrile Neutropenia, Piperaciline Tazobactam, Meropenem

Kuku, İrfan ; Kaya, Emin ; Arı, Fahri ;Dikilitaş, Mustafa ;Baydar, Mustafa ; Keskin, Lezzan ; Aydoğdu, İsmet ;İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 9(3) 195-197 (2002)