Soğuk stresi ve diyete bağlı olarak bazı sıçan dokularında vasküler endotelial büyüme faktörü ve endostatin düzeylerinin araştırılması

Küçük Resim Yok

Çağımızın hastalığı olan obezite, vücutta fazla miktarda yağ dokusu olması ile ortaya çıkan bir durumdur. Obezite sadece basitçe kilo artışı ile ilgili endişeli bir durum değildir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalık ve sağlık sorunları riskini artıran tıbbi bir sorundur. Bu tezde soğuk stresi, yüksek yağlı diyet ve propolisin vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ve endostatin düzeylerine etkisi araştırıldı. Yapılan çalışmada İnönü Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezi'nde üretilen 3 aylık 36 adet Wistar dişi sıçan kullanıldı. Çalışmada her grupta altı sıçan olmak üzere altı gruba ayrıldı. Propolis uygulaması, suda çözünmüş propolis iki hafta boyunca her gün 2 mL gavaj yoluyla sıçanlara verildi. Sıçan ağırlıklarında %20 artış olduğunda ötenazi yapılarak kalp, karaciğer, akciğer, kahverengi ve beyaz yağ dokuları alındı. Dokular homojenize edildikten sonra enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemiyle endostatin ve vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) seviyeleri ölçüldü. Çalışmada kahverengi yağ dokusunda VEGF düzeyi artarken endostatin düzeyleri azalmıştır. Kalp ve beyaz yağ dokusunda endostatin düzeylerinde artarken akciğer ve karaciğer dokusunda azalma saptanmıştır. VEGF düzeyleri ise kalp dokusu hariç diğer dokularda artış gösterdiği bulunmuştur.
Obesity, which is a disease of our age, is a condition that occurs when there is an excess of adipose tissue in the body. Obesity is not simply a concern about weight gain. Heart disease is a medical condition that increases the risk of other diseases and health problems, such as diabetes, high blood pressure, and certain cancers. In this thesis, the effects of cold stress, high-fat diet and propolis on vascular endothelial growth factor (VEGF) and endostatin levels were investigated. In the study, 36 3-month old Wistar female rats produced in İnönü University Experimental Animal Production and Research Center were used. In the study, six rats in each group were divided into six groups. Propolis administration, 2 mL of propolis dissolved in water was given to rats by gavage every day for two weeks. When the rat weights increased by 20%, euthanasia was performed and heart, liver, lung, brown and white adipose tissues were removed. After the tissues were homogenized, endostatin and vascular endothelial growth factor (VEGF) levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). In the study, while VEGF level increased in brown adipose tissue, endostatin levels decreased. Endostatin levels were increased in heart and white adipose tissue, while decreased in lung and liver tissue. VEGF levels were found to increase in other tissues except heart tissue.

Biyoloji, Biology