Değerler, oldukça karmaşık bir zihin dünyasına sahip olan, bireylerin tutum ve davranışlarına yön veren değerlendirme hükümleridir. Bu nedenle değerler, bireylerin kişilik yapısının bir parçasını oluşturmaktadır. Her birey, değerleri algılama ve değerlendirme düzeylerini diğerlerinden ayıran farklı fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyo-kültürel özelliklere sahiptir. Ancak bireylerin tutum ve davranışlarına yön veren ve zihin sahasında oldukça geniş bir yer işgal eden değerlerin varlığı, bireyin ve toplumun karşılıklı işbirliğine dayanmaktadır. Bireyin değerleri, ancak toplumsal düzlemde anlam kazanmaktadır. Hiçbir birey, toplumun önceliklerinden bağımsız bir değer sistemine sahip değildir. Değerler, bireysel bilinçte var oldukları andan itibaren kolektif bilince dönüşürler. Toplum kendi varlığını devam ettirebilmek amacıyla kolektif bilinç üzerinde bir baskı unsuru oluşturur. Bu bağlamda değerler, toplumsal yaşam içerisinde sosyal etkileşimler sonucu ortaya çıkan ve toplumun devamlılığını ve bütünlüğünü sağlayan ortaklaşa kabul edilmiş genel hükümlerdir. Bireyler arası etkileşim ise, kurumsal alanda gerçekleşmektedir. Toplumsal yaşamda kurumlar, belirli ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla oluşturulmuş ve değerler ile yapının bütünü arasındaki etkileşimi sağlayan temel örgütlenmelerdir. Toplumsal değerleri sosyalleşme yoluyla bireylere kazandırarak, toplumsal yapının devamlılığını sağlayan eğitim kurumu, aynı zamanda toplumsal değişme sürecinde bireylerin toplumla uyumunu gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda üniversiteler, toplumsal yapıda meydana gelen değişimlere uyum sağlayabilecek tarzda bireyler yetiştirmeyi amaçlayan en önemli eğitim kurumlarından biridir. Günümüzde modernleşmenin en temel araçlarından biri haline gelen üniversiteler; gerek akademik eğitim gerekse yaşantılar yolu ile gençler üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Bu çalışma, üniversite eğitiminin ve yaşantısının, genç bireylerin değerler sistemi üzerinde belirgin bir değişime neden olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Emine Meliha, K. (2017). Üniversite eğitiminin değerlerin değişimine etkisi (İnönü Üniversitesi örneklemi). İnönü Üniversitesi