Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Erdoğan, Selim" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Antiproliferative Properties and Evaluation of Antioxidant of Different Cornelian Cherry Genotypes and Analysis of Phenolic and Sugar Compounds by HPLC
    (2023) Uğur, Yılmaz; Şalva, Emine; Karaat, Fırat Ege; Erdoğan, Selim
    The aim of this study was to investigate the chemical composition (vitamin C, phenolic, and sugar compounds), the cyto -toxic effect on healthy (L-929) and lung cancer (A-549) cells, and the antioxidant capacity of fruits belong to thirteen cornelian cherry (Cornus mas L.) genotypes grown under the same conditions in Turkey. Fruit samples were extracted by the ASE technique. The chemical composition was analyzed by HPLC-DAD-RID. A reversed-phase Clipeus C18 reversed-pha - se column (250 mm × 4.6 mm, 5 ?m) were used. For gradient elution mobile phase A contained 4.5 % acetic acid in water; solution B acetonitrile were used as mobile phase with flow rate 1.0 mL/min. Antioxidant capacity, total phenolic, and total anthocyanin content were determined using spectrophotometric methods. Cytotoxic effects were evaluated by MTT assay in L-929 and A-549 cell lines for 48 h. No toxic effect of the fruit extracts was observed on L-929 healthy mouse fibroblast cells, while it was determined to reduce cell proliferation (approximately 50%) on A-549 lung cancer cells. The featured genotypes were 44-03, 44-20, 44-21, 77-09, and 44-21, 44-16, 77-05, respectively. The featured genotypes for antioxidant capacity and cytotoxic effects on A-549 cells were 44-03, 44-20, 44-21, 77-09, and 44-21, 44-16, 77-05, respectively. The results have brought out that there are significant differences between the genotypes (p ? 0.05) and cornelian cherry fruits have a significant antioxidant capacity and potential for antiproliferative effects.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Aynalı Sazan (Cyprinus carpio) Balığında İmaj J-Fiji ile Sperm Hücresi Hareketlilik ve Hız Analizi
    (2018) Erdoğan, Selim; Gürçay, Selahattin; Kocamaz, Adnan Fatih; Ateş, Burhan; Talu, Muhammed Fatih; Okumuş, Fatih; Özgür, Mustafa Erkan
    Öz: Öz: Bu çalışma İmage J-Fiji programıyla sperm hücrelerine ait hareket değerlendirme yöntemi, bu yöntemin uygulanabilirliği, kolaylığı ve/veya zorluğunu araştırılması amacıyla yapılmıştır. Elde edilen parametreler, uluslararası yayınlarda sunulmuş benzer bilgisayar sistemleri ile elde edilmiş verilerle karşılaştırmaları yapılmıştır. Çalışmada aynalı sazan (Cyprinus carpio) türü balıklara ait sperm örnekleri incelenmiştir. İncelenen sperm hücrelerine ait hareketlilik parametreleri sırasıyla VSL: 74.05 ?m/sn, VCL: 115.18 ?m/sn, VAP: 63.85?m/sn, BCF: 10.75 Hz ve ALH: 19.28?m olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, İmaj J-Fiji programı ile balıklarda sperm hücresi yakalama, işleme ve değerlendirme işlemlerinin kolay, uygulanabilir olduğu ve balık üretim merkezlerinde erkek damızlık balıkların sperm kalitesinin belirlenmesinde pratik ve hızlı bir yöntem sunduğu söylenebilir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Çeşitli bakliyat ürünlerinde bazı metallerin (Cu, Mn, Zn, Fe) spektroskopik tekniklerle analizi
    (İnönü Üniversitesi, 2002) Erdoğan, Selim
    ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ BAKLİYAT ÜRÜNLERİNDE BAZI METALLERİN ( Cu, Mn, Zn, Fe) SPEKTROSKOPİK TEKNİKLERLE ANALİZLERİ Selim Erdoğan İnönü üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı XV +114 sayfa 2002 Danışman : Prof. Dr. Satılmış Kaya Bu çalışmada Malatya iline bağlı çeşitli ilçelerden alınan kuru baklagillerden fasulye, nohut ve mercimek örneklerinde Fe, Mn, Zn ve Cu düzeylerinin tayini amaçlanmıştır. Günlük beslenmede önemli bir yer tutan ve organik matriks açısından oldukça zengin ve karmaşık olan kuru baklagillerde element kaybı olmaksızın çözünürleştirme yöntemlerinin uygulanması önemlidir. Çalışmada geleneksel yaş yakma ve mikrodalga çözünürleştirme yöntemi kullanılarak örnekler çözünürleştirilmiş ve Fe, Mn, Zn ve Cu düzeyleri alevli AAS ile tayin edilmiştir. Her iki yöntem için elementlerin % geri kazanımları araştırılmış ve asit hacmi, sıcaklık, örnek miktarı, güç, zaman gibi parametreler optimize edilmeye çalışılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Demir, mangan, çinko, bakır, element analizi, kuru baklagiller, yaş yakma, mikrodalga-çözünürleştirme, alevli AAS, fasulye, mercimek, nohut
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Çeşitli kayısı örneklerinde bakır spesiasyonu (türlendirme)
    (İnönü Üniversitesi, 2008) Erdoğan, Selim
    Bu çalışmada, ülkemiz ekonomisi ve insan sağlığı açısından yüksek beslenme değerine sahip olan Malatya yöresi kayısılarının; pestisid uygulanmış ve uygulanmamış kayısı örneklerinin, olgun, gün kurusu ve kükürtlenmiş örneklerinde bakır fraksiyonlaması yapılmıştır. Toplam element analizi için; mikrodalga ile çözünürleştirme koşulları ve FAAS için çalışma koşulları sertifikalı referans materyaller olan Standart Şeftali Yaprağı (NIST 1547) ve Standart Kabak (IAEA 359) ile belirlendikten sonra, bu koşullarda kayısı örnekleri çözünürleştirilerek toplam Cu içerikleri FAAS ile tayin edilmiştir. Kayısı matriksi içinde bulunan fenolik bileşenlerin ve polifenollerin analizi için ekstraksiyonlar hızlandırılmış ekstraksiyon cihazı ile yapılmıştır. En uygun ekstraksiyon koşullarının belirlenmesi için; farklı çözgen karışımları, sıcaklık, süre ve basınç gibi koşullar spektrofotometrik olarak Folin- Ciocaltue yöntemi kullanılarak toplam fenolik madde tayini üzerinden belirlenmiştir. Ekstraksiyonda optimum çözgen karışımı metanol:su ve su, sıcaklık; 60 C0, süre; 60 dk ve basınç; 1500 psi olarak belirlenmiştir. Ayrıca her bir polifenol bileşeni HPLC ile analizlenmiştir. Kayısı örneklerinden ekstraksiyonlar, metanol:su ve sadece su ile optimize edilmiştir. Ekstraksiyonla elde edilen ekstraktlarda; polifenol bağlı Cu Amberlite XAD-7, katyonik Cu Dowex-50X8 ve anyonik Cu Amberlite IRA 458 reçinesinde fraksiyonlandıktan sonra FAAS tayin edilmiştir. Ekstraktlardaki serbest veya labil bakır ise Cu-ISE ile analizlenmiştir. Ayrıca mide özsuyu tarafından emilen bakırın tayini için pepsin çözeltisi ile ekstraksiyonlar yapıldıktan sonra toplam ve serbest bakır içerikleri FAAS ile tayin edilmiştir. Ayrıca; metanol:su, sadece su ve pepsin çözeltilerinin her bir ekstraktının polifenol içerikleri ise HPLC ile kantitatif olarak tayin edilmiştir. Buna göre ilaçlı kabaaşı kayısı için metanol:su ekstraktlarının polifenol bağlı bakır içeriği; bu örneklerin asitle çözünürleştirmedeki toplam bakır(mg/kg) miktarı ölçü alınarak, V. Hasat için %53,06, V. Hasatın gün kurusu için %50,83 ve V. Hasatın kükürtlüsü için %31,76'sını oluştururken; ilaçsız kabaaşı kayısıda ise V. Hasat için %55,82, V. Hasatın gün kurusu % 54,55 ve V. Hasatın kükürtlüsü ise 41,78'ini oluşturmaktadır. İlaçlı kabaaşı kayısının katyonik bağlı bakır içeriği; V. Hasat için % 15,50'sini, V.hasatın gün kurusu % 15,63 ve V. Hasatın kükürtlüsü ise %13,65'ini oluşturmaktadır. İlaçlı kabaaşı kayısıda sadece saf su ekstraktlarının polifenol bağlı bakır içeriği; bu örneklerin asitle çözünürleştirmedeki toplam bakır derişimi ölçü alınarak, V. Hasatın %37,77'sini, V. Hasatın gün kurusu için %37,50 ve V. Hasatın kükürtlüsü için %16,71'ini oluştururken; ilaçsız kabaaşı kayısıda ise V. Hasat için %50,34, V. Hasatın gün kurusu % 50,51 ve V. Hasatın kükürtlüsü için ise 43,11'ini oluşturmaktadır. Kayısı örneklerinden ilaçlı kabaaşı kayısının mide çözeltisindeki bakır içeriği ise; V. Hasatın %69'unu, V. Hasatın gün kurusu için %50,83 ve V. Hasatın kükürtlüsü için ise %61,65'ini oluştururken; ilaçsız kabaaşı kayısının V. Hasatı için %65,75, V. Hasatın gün kurusu % 65,99 ve V. Hasatın kükürtlüsü için ise 56,89'unu oluşturmaktadır. Kayısı örneklerinde en fazla bulunan polifenol; gallokateşindir. Bu polifenolün dışında en fazla bulunan diğer fenolik maddeler sırasıyla; epikateşin, rutin, klorogenik asit, kateşin ve kafeik asit olarak bulunmuştur. Belirlenen bu sonuçlara göre, örnekler ile metal içerikleri ve polifenoller arasında anlamlı korelâsyonlar bulunmuştur.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The effect of caffeic acid phenethyl ester on bacterial translocation and intestinal damage after intestinal obstruction
    (Turkish Journal of Medical Sciences, 2010) Ara, Cengiz; Dirican, Abuzer; Erdoğan, Selim; Ateş, Burhan; Özgör, Dinçer; Tatlı, Faik; Tekerekoğlu, M. Sait; Kırımlıoğlu, Vedat
    Öz: Amaç: Obstruksiyon intestinal koruyucu bariyeri bozarak bakteriyel tranlokasyona sebep olur. Bu bakterilerin çoğalması ve yıkım ürünleri sonucu septik komplikasyonlar gelişir. Bu çalışmanın amacı cafeic acid phenethyl esterin (CAPE) ratlarda oluşturulan intestinal obstruksiyon modelinde bakteriyel translokasyon ve intestinal hasar üzerindeki etkisini araştırmaktır. Yöntem ve gereç: Ratlarda intestinal obstruksiyon (İO) distal ileumun 4/0 ipek sütürle bağlanması ile sağlandı. 21 Wistar albino rat üç gruba ayrıldı. Grup 1: Sham (n = 7), grup 2: İO (n = 7), grup 3: İO + CAPE (n = 7). Üçüncü gruba günde 10 ?mol kg-1 dozunda CAPE intestinal obstruksiyon oluşturulmadan iki gün önce başlanarak üç gün intraperitonel verildi. İntestinal obstruksiyondan 24 saat sonra ratlar sakrifiye edildi. Ratların mezenterik lenf nodu, karaciğer ve ilumundan örnek alınarak biyokimyasal analiz ve mikrobiyolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Mezenterik lenf nodu ve karaciğerden alınan örneklerin bakteriyel kültür ortamına ekimde en sık üreyen mikroorganizmalar E. coli, Proteus mirabilis ve Enterococcus spp. idi. Grup 3’te malondialdehyde (MDA) ve adrenomedullin seviyeleri grup 2’ ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (P < 0,001). İleumdan alınan örnekte reduced glutathione (GSH) ve katalaz seviyeleri grup 3’te, grup 2’ye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (P < 0,001). Sonuç: Bu sonuçlar CAPE’nin mekanik intestinal obstruksiyonda oluşan bakteriyel translokasyona karşı ve barsaktakta oluşan oksidatif hasara karşı koruyucu etkisinin olabileceğini göstermektedir. Bu yararlı etkinin mekanizmasını açıklamak için daha çok deneysel çalışmaya ihtiyaç vardır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The effect of caffeic acid phenethyl ester on bacterial translocation and intestinal damage after intestinal obstruction
    (Turkısh journal of medıcal scıences, 2010) Ara, Cengiz; Dirican, Abuzer; Erdoğan, Selim; Ateş, Burhan; Dinçer, Özgör; Tatlı, Faik; Tekerekoğlu, Mehmet Sait; Kırımlıoğlu, Vedat
    Aim: Intestinal obstruction (IO) induces bacterial translocation due to failure of the intestinal barrier function. Following bacterial overgrowth, its degradation products play a decisive role in the development of systemic septic complications. The aim of this study was to evaluate the effects of caffeic acid phenethyl ester (CAPE) on bacterial translocation and intestinal damage in an IO model in rats. Materials and methods: Complete IO was created in the distal ileum of rats by a single 4-0 silk suture. A total of 21 Wistar albino rats were randomized into 3 groups: Group 1, Sham (n = 7); Group 2, IO (n = 7); Group 3, IO + CAPE (n = 7). Group 3 received a 10 μmol kg-1 dose of CAPE intraperitoneally. This treatment was continued for 3 days (2 days before surgery and 1 day after surgery). Samples of mesenteric lymph nodes (MLN), liver, and segmental ilea were obtained 24 h after the mechanical bowel obstruction, both for biochemical analysis and microbiological examination. Results: The most common bacteria cultured from the liver and MLN of these animals were Escherichia coli, Proteus mirabilis, and Enterococcus spp. In the CAPE-treated rats, the malondialdehyde (MDA) and adrenomedullin levels were significantly lower than in the IO group (P < 0.001). The reduced glutathione (GSH) and catalase (CAT) levels of the ileum were found to be significantly higher in the CAPE-treated rats than those in the IO group (P < 0.001). Conclusion: These results have shown that CAPE may have protective effects against bacterial translocation and intestinal oxidative damage in mechanical IO. More experimental studies are needed to explain the exact mechanism of this beneficial effect.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The effect of caffeic acid phenethyl ester on bacterial translocation and intestinal damage after intestinal obstruction
    (Turk J Med Sci 2010; 40 (6): 897-903., 2010) Ara, Cengiz; Dirican, Abuzer; Erdoğan, Selim; Ateş, Burhan; Özgör, Burhan; Tatlı, Faik; Tekerekoğlu, M.Sait
    Aim: Intestinal obstruction (IO) induces bacterial translocation due to failure of the intestinal barrier function. Following bacterial overgrowth, its degradation products play a decisive role in the development of systemic septic complications. The aim of this study was to evaluate the effects of caffeic acid phenethyl ester (CAPE) on bacterial translocation and intestinal damage in an IO model in rats. Materials and methods: Complete IO was created in the distal ileum of rats by a single 4-0 silk suture. A total of 21 Wistar albino rats were randomized into 3 groups: Group 1, Sham (n = 7); Group 2, IO (n = 7); Group 3, IO + CAPE (n = 7). Group 3 received a 10 μmol kg-1 dose of CAPE intraperitoneally. This treatment was continued for 3 days (2 days before surgery and 1 day after surgery). Samples of mesenteric lymph nodes (MLN), liver, and segmental ilea were obtained 24 h after the mechanical bowel obstruction, both for biochemical analysis and microbiological examination. Results: The most common bacteria cultured from the liver and MLN of these animals were Escherichia coli, Proteus mirabilis, and Enterococcus spp. In the CAPE-treated rats, the malondialdehyde (MDA) and adrenomedullin levels were significantly lower than in the IO group (P < 0.001). The reduced glutathione (GSH) and catalase (CAT) levels of the ileum were found to be significantly higher in the CAPE-treated rats than those in the IO group (P < 0.001). Conclusion: These results have shown that CAPE may have protective effects against bacterial translocation and intestinal oxidative damage in mechanical IO. More experimental studies are needed to explain the exact mechanism of this beneficial effect.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Optimization Of Extraction Parameters For Folic Acid And Antioxidant Compounds From An Edible Plant (Polygonum Cognatum Meissn) Using Pressurized Liquid Extraction (PLE) System
    (2018) Ulusoy, Songül; Erdoğan, Selim; Karaslan, Merve Gökşın; Ateş, Burhan; Ulusoy, Halil İbrahim; Erdemoğlu, Sema
    Abstract: Madimak (Polygonum cognatum Meissn.) plant is a wild edible plant with a cosmopolitan distribution and also traditionally consumed as food in anatolia. This study aims to optimize the extraction parameters in the pressurized liquid extraction (PLE) system and to search some beneficial properties of this plant. After the optimal extraction conditions was determined, the effect of PLE conditions on antioxidant properties was studied by using plant extracts in terms of total phenolic contents, free radical scavenging capacities and reducing power. A solvent including 1 M NaOH and water (1: 99), 60 min of extraction time, 40 oC of extraction temperature and 1500 psi of pressure were optimized and found as the most productive operating conditions for PLE in the folic acid determination. Mainly, optimization of PLE conditions were carried out by considering folic acid amounts. Although antioxidant activity levels differ depending on solvent components, the similar results were obtained such in the other optimization parameters.

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim