Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Karabulut, İhsan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Asidoliz tepkimelerinde çeşitli parametrelerin farklı mikroorganizmalardan izole edilen immobilize lipaz enzimlerinin aktivitesi ve seçiciliği üzerine etkilerinin belirlenmesi
    (2009) Karabulut, İhsan; Hayaloğlu, Ali Adnan; Durmaz, Gökhan
    [Abstract Not Available]
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Assessment of Some Compositional and Chemical Properties of Oils Obtained from Groundnut Varieties Grown in Osmaniye Conditions
    (2019) Durmaz, Gökhan; Karabulut, İhsan; Uçkun, Okşan
    Öz:Osmaniye koşullarında yetiştirilen yerli ve yabancı kökenli 12 farklı yerfıstığı çeşidinin yağ oranı ve bu yağların yağ asidi bileşimi, oksidatif stabilitesi, tokoferol bileşimi, antioksidan kapasitesi ve karotenoid miktarı belirlenmiştir. Çeşitlerin % 45.5-51.6 arasında değişen oranlarda yağ içerdiği ve en yüksek yağ oranına sahip çeşidin Halisbey olduğu belirlenmiştir. Çalışılan çeşitlerden Brantley ve Batem isimli çeşitlerin yüksek oleik asitli çeşitler olduğu ve oldukça yüksek oksidatif stabiliteye sahip oldukları saptanmıştır. Yerfıstığı yağlarının α ve γ-tokoferol bakımından zengin olduğu, diğer tokoferol vitamerlerinin ise düşük düzeyde bulunduğu belirlenmiştir. FD-ABTS metoduyla yapılan antioksidan kapasite testinde, toplam tokoferol miktarına paralel sonuçlar elde edilmiş ve en yüksek antioksidan kapasiteye sahip olan çeşidin Georgia Green olduğu belirlenmiştir. Kullanılan yerfıstığı yağlarının karotenoid içeriğinin ise 1.66 ile 2.88 mg/kg arasında değiştiği belirlenmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Enkapsüle Karvakrol İçeren Hamurun Kızartılmasında Kullanılan Ayçiçeği Yağının Oksidatif Stabilitesindeki Değişimin Belirlenmesi
    (2019) Karabulut, İhsan
    Bu çalısmada antioksidan etkisi oldugu bilinen karvakrol enkapsüle edilerek ve edilmeden tekrar eden hamur kızartma isleminde ayçiçegi yagına ve hamur bilesimine katılmıstır. Gam arabik (GA), maltodekstrin (MD) ve modifiye nisastadan olusan karısıma %5 oranında karvakrol ilave edilmis ve yüksek devirli homojenizatörde kaba emülsiyon elde edilmistir. Püskürterek kurutma sonucu elde edilen toz yapı denemelerde kullanılmıstır. Elde edilen mikrokapsüllerin boyutları 20 ?m?den düsüktür. En yüksek enkapsülasyon etkinligi veren 3 kabuk malzemesi ile enkapsüle edilen karvakrol kızartma denemelerinde antioksidan olarak kullanılmıstır. %100 GA?den olusan mikrokapsüller en yüksek etkinlik degerine (%66.24) sahipken, GA + MD (75:25) ve [Nisasta + (GA + MD, 3:1), 1:9]?den olusan mikrokapsüllerde de sırasıyla %60.08 ve %62.0 etkinlik degerleri elde edilmistir. Karvakrol ilavesinin, her bes kızartmada bir alınan ayçiçegi yagı numunelerinin oksidatif durumu üzerindeki etkisi, tekrarlanan (25 kez) kızartma deneyleri sırasında degerlendirilmistir. 25. kızartma sonunda karvakrolün hem enkapsüle hem de enkapsüle olmayan formlarda dogrudan yaga katılması ile hamura katılanlara kıyasla daha düsük serbest asitligin olustugu saptanmıstır. [Nisasta + (GA + MD, 3:1), 1:9] karısımının kabuk olarak kullanıldıgı enkapsüle karvakrol ile digerlerine kıyasla daha düsük konjuge dien olusumu saglanmıstır. Aynı mikrokapsülün peroksit ve ikincil oksidasyonu ürünleri olusumunu azalttıgı ve bu durumun Totox degeri ile desteklendigi görülmüstür. Mikrokapsül formunda yaga karvakrol ilavesinin linoleik asit oksidasyonunu önemli oranda engelledigi bulunmustur. Kızartma islemleri süresince yagda L* degerinde yine [Nisasta:(GA: MD, 3:1), 1:9] mikrokapsülleri üstünlük saglamıstır. Kızartma denemelerinden elde edilen sonuçlar temel bilesen analizi (PCA) ile incelenerek uygulamalar arasındaki farklılıklar belirginlestirilmistir. Enkapsüle edilmeyen ve enkapsüle edilen karvakrolün yaga ve hamura ilavesine ve kızartma sayılarına göre örnekler arasında bariz bir ayrım oldugu gözlenmistir. Denenen 3 farklı kabuk malzemesi ile enkapsüle edilen karvakrolün yaga ilave edilmesi ile antioksidan etkinin digerlerine göre üstünlük sagladıgı tespit edilmistir. Bu nedenle derin yagda kızartma islemlerinde antioksidan olarak enkapsüle karvakrolün kullanımı önerilebilir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    FARKLI OLGUNLUK AŞAMALARINDAKİ ALTIN ÇİLEĞİN (Physalıs peruvıana L.) BİLEŞİM ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
    (2019) Bilenler, Tuğça; Karabulut, İhsan
    Öz: Physalis cinsinin meyvesi olan altın çilek, (Physalis peruviana L.) sağlık üzerine olumlu etkileri nedeni ile ilgi çekmektedir. Bu çalışmada altın çileğin olgunlaşmamış ve olgunlaşmış meyvelerinin bazı fiziko kimyasal özellikleri (kuru madde, pH, suda çözünür kuru madde (SÇKM)), antioksidan aktivitesi ve meyveye biyoaktivite kazandıran fotokimyasallarındaki (?-karoten, organik asit, şeker ve fenolik bileşiklerindeki) değişim belirlenmiştir. Olgunlaşma seviyesi arttıkça kuru madde 19.45 to 21.01’e ve SÇKM 11.99 to 14.51’e, antioksidan kapasite 3.52’den 8.07 µmol trolox/100 g kuru ağırlık (KA)’a, toplam fenolik madde miktarı 6.27’den 19.00 mg Gallik Asit Eşdeğeri/100 g KA’a ve ?-karoten miktarı 20.38’den 139.57 mg/kg KA değerine artmıştır. Gallik asit ham ve olgun meyvelerde başlıca fenolik bileşen olarak sırasıyla 495.00 ve 519.30 mg /kg KA düzeylerinde saptanırken, ham meyvelerde prosiyanidin B1, kafeik asit ve rutin saptanmamıştır. Sitrik asit miktarı 96.06’dan 83.69 mg/kg KA’a düşerken, malik asit miktarı 10.33’den 14.54 mg/kg KA’a yükselmiştir. Elde edilen sonuçlar incelenen özelliklerin meyvenin olgunluk düzeyinden etkilendiğini göstermiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Haşlama sıcaklığı, pH, kalsiyum ve tuz konsantrasyonun Malatya peynirinin yapısal, fonksiyonel ve olgunlaşma özellikleri üzerine etkisi
    (2008) Karabulut, İhsan; Hayaloğlu, Adnan Ali
    [Abstract Not Available]
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Osmaniye Koşullarında Yetiştirilen Yerfıstığı Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Bazı Bileşimsel ve Kimyasal Özellikleri
    (2019) Uçkun, Okşan; Karabulut, İhsan; Durmaz, Gökhan
    Öz: Osmaniye koşullarında yetiştirilen yerli ve yabancı kökenli 12 farklı yerfıstığı çeşidinin yağ oranı ve bu yağların yağ asidi bileşimi, oksidatif stabilitesi, tokoferol bileşimi, antioksidan kapasitesi ve karotenoid miktarı belirlenmiştir. Çeşitlerin % 45.5-51.6 arasında değişen oranlarda yağ içerdiği ve en yüksek yağ oranına sahip çeşidin Halisbey olduğu belirlenmiştir. Çalışılan çeşitlerden Brantley ve Batem isimli çeşitlerin yüksek oleik asitli çeşitler olduğu ve oldukça yüksek oksidatif stabiliteye sahip oldukları saptanmıştır. Yerfıstığı yağlarının ? ve ?-tokoferol bakımından zengin olduğu, diğer tokoferol vitamerlerinin ise düşük düzeyde bulunduğu belirlenmiştir. FD-ABTS metoduyla yapılan antioksidan kapasite testinde, toplam tokoferol miktarına paralel sonuçlar elde edilmiş ve en yüksek antioksidan kapasiteye sahip olan çeşidin Georgia Green olduğu belirlenmiştir. Kullanılan yerfıstığı yağlarının karotenoid içeriğinin ise 1.66 ile 2.88 mg/kg arasında değiştiği belirlenmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Palm çekirdeği yağının hidrojenasyonu sırasında bazı fiziksel ve kimsayal özelliklerindeki değişimlerin araştırılması
    (1999) Karabulut, İhsan; Kayahan, Muammer
    Öz: Palm çekirdeği yağı (palm kernel oil), 165°C'de, 2,5 atm. H2 basıncında ve nikel katalizör (%0,18) kullanılarak, 100 dakika süreyle kesikli olarak hidrojene edilirken 10 ar dakika arayla alınan örneklerin iyot sayısı, yağ asitleri bileşimi, trans yağ asidi içeriği ve katı yağ miktarlarındaki (SFC-.Solıd Fat Content) değişmeler belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre iyot sayısı tepkime süresince düzenli olarak düşüş gösterirken, trans yağ asidi oranında büyük bir artışın olduğu belirlenmiştir. Tepkime koşulları, monoenlerden stearik asit oluşumunu artıracak şekilde etkili olmuştur. Trans yağ asitleri ve toplam doymuş yağ asidi oranlarındaki artışla doğru orantılı olarak SFC değerleri yükselmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    ŞEKER PANCARI BESİNSEL LİFİNİN FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI EKSTRAKSİYON UYGULAMALARI VE MİKRONİZASYONUN ETKİLERİ
    (2019) Hançer, Ayla; Karabulut, İhsan
    Öz: Bu çalışmanın amacı besinsel lif elde etme ekstraksiyon uygulamaları ve mikronizasyon işlemlerinin şeker pancarıbesinsel lifinin fonksiyonel özellikleri üzerine etkisini belirlemektir. Çözünmez besinsel lif ekstraksiyonu su, etilalkol ve alkali çözelti kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen toz yapının mikronize edilmesinde 100 MPabasınçta çalışan yüksek basınç homojenizatörü (YBH) kullanılmıştır. Mikronize ve liyofilize edilen besinsel liförneklerinin fonksiyonel özellikleri incelenmiştir. Ekstraksiyon uygulamaları ve mikronizasyon işleminin besinsellifin fonksiyonel özelliklerinde önemli farklılıklar oluşturduğu saptanmıştır (P? 0.05). Partikül iriliği bakımındanen büyük YBH etkisi su ile ekstrakte edilen örneklerin 5 kez yüksek basınç uygulamasından geçirilmesi ilesağlanmıştır [d(0.9) değeri 1049’dan 156 µm’ye düşmüş ve spesifik yüzey alanı 0.0318’den 0.149 m2/g’ayükselmiştir]. Suyla ekstrakte edilen ve YBH ile mikronize edilen örneğin şişme, su ve yağ tutma kapasiteleri diğeruygulamalarla elde edilenlere kıyasla daha üstün bulunmuştur. Bu besinsel lif örneklerinin düşük kalorili gıdalardakatkı maddesi olarak kullanılabilirliği önerilebilir.

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim