Fiberoptik bronkoskopi premedikasyonunda atropinin değeri

Küçük Resim Yok

1998

İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahiliye Anabilim Dalı, Malatya

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Öz: Fıberoptik bronkoskopi 1970'lerden beri tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta ue genellikle atropin ve bir sedatif ilaç-dan oluşan premedikasyon uygulanmaktadır. Çalışmamızda, atropinin, nabız, tansiyon gibi fiziksel bulgulara, stres orta-mında glukoz seviyelerine ue bronş sekresyon miktarına olan etkisi araştırıldı. Çalışma çeşitli bronkoskopi endikasyonla-n olan 93 hasta rasgele örnekleme yöntemi ile iki gruba ayrılarak yapıldı. Birinci gruba diazepam 10 mg intramusküler (im) ve ikinci gruba diazepam 10 mg im+ 0,5 mg atropin im premedikasyonu yapılarak, bronkoskopi öncesi, sırasında ve sonrasında nabız ve tansiyonları, bronkoskopi öncesi ve sonrasında açlık kan glukoz düzeyleri ölçüldü. Bronş sekresyon miktarları değerlendirildi. Atropin alan gruptaki nabız artışları diğer gruba göre anlamlı yüksek bulundu (p<0.05). Atro-pinli ve atropinsiz gruplarda bronş sekresyon miktarları arasında fark yoktu (p>0,05). Her iki grupta komplikasyonlar ara-sında da anlamlı fark yoktu. Sonuçta rutin olarak premedikasyonda atropin kullanılmasının ek bir fayda sağlamadığı ve yan etkileri de göz önüne alındığında kullnılmamasının daha uygun olacağı kanısına varıldı.

Yıl: 1998Cilt: 46Sayı: 4ISSN: 0494-1373Sayfa Aralığı: 321 - 326Metin Dili:Türkçe

Kulak, Burun, Boğaz, Solunum Sistemi

Tüberküloz ve Toraks

HASANOĞLU H. C,YILDIRIM Z,KÖKSAL N,GÖKIRMAK M,ORHAN Z,CANDAN F (1998). Fiberoptik bronkoskopi premedikasyonunda atropinin değeri. Tüberküloz ve Toraks, 46(4), 321 - 326.